Vücut geliştirmeye başlamak için ideal yaş nedir? Başlamak için en iyi yaş kaçtır? Bu gibi sorular sıkça tartışılmaktadır. Antreman.NET olarak bu konuyu sizler için derinlemesine inceleyeceğiz. Hadi başlayalım;
Öncelikle bilgi kirliliğine dur diyelim. Birçok kişi yanlışlıkla egzersiz ve vücut geliştirme yaptığını sanıyor. Vücut geliştirme, fitness’ın gelişmiş bir şeklidir. Bazen kocaman kasları olan siyahi erkeklerin fotoğraflarını görürsünüz ve yaptıkları da budur. Vücut geliştirmede sağlık öncelikli değildir ve daha büyük olmak için doping ve hormonal türevler kullanılır. Bunun bizim sporumuzla hiçbir ilgisi yok.
Fitness hakkında konuşalım. Biz fitness yapıyoruz. Bu spor sağlık, güç ve kondisyonu birleştiren bir spor. İnsanlar vücutlarını mükemmel bir şekle sokmak için çabalıyor. Bu hem sağlıklı hem de son derece faydalı. “Vücut geliştirmeye kaç yaşında başlanabilir?” diye bir soru var Vücut geliştirme 18 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmez. Bahsettiğim gibi, maksimum kilo ve kütleye ulaşmaya odaklanan bir spordur. Gelişim çağındaki çocukların gelişimini etkiler. (Bu konuya ileride değineceğim). Bu nedenle “egzersize başlamak için kaç yaş çok küçüktür?” diye sormalıyız Artık biliyoruz.
7 veya 8 yaşından sonra her çocuk aktif olarak spora katılabilir. Çocukların sadece vücut ağırlıkları ile yapabilecekleri sporlar en faydalı olanlarıdır. Mekik ve şınav gibi fitness programları buna iyi birer örnektir. Şınav, barfiks, mekik, hafif ağırlık antrenmanı ve bisiklete binmeyi içeren bir fitness rejimi çocuğun gelişimine yardımcı olacaktır. Bu yaş grubunun ağır fiziksel aktivitelere maruz bırakılmaması gerektiğini unutmamak önemlidir.
Erkeklik hormonu olan testosteron hormonu 13-14 yaşlarında vücutta artış gösterir. Bu da kas kütlesi kazanmayı kolaylaştırır. Bu nedenle fitness’ın faydalarını en üst düzeye çıkarmak için ergenlik döneminde fitness’a başlamak daha iyidir. Bu, ağır ağırlıklarla ve maksimum zorluk seviyesinde çalışmanız gerektiği anlamına gelmez. Gerekli olan tek şey gelecek için gerekli olan altyapıdır.
Bu mümkün değil mi? Fitness doğru yapıldığı takdirde çok faydalıdır. Koşu, bisiklet gibi sporlarda büyüme hormonu seviyeleri % 100-200 oranında artar. Ağırlık çalışması sırasında bu oran normalden %400 daha fazla olabilir. Bu ekstra büyüme hormonu vücut için ne anlama geliyor? Sonuç olarak daha uzun boy, daha uzun kemikler ve daha güçlü kaslar ortaya çıkar. Spor yapmak büyüme hormonunun salgılanmasına neden olur, bu da çocukların daha güçlü, daha uzun boylu olmasını ve daha hızlı büyümesini sağlar.
Dikkat etmeniz gereken tek bir şey var: ağırlık sınırı. Kemiğin ucunda plakalar vardır. Yumuşak doku büyüme durana kadar (18-21 yaş) yumuşaktır. Bu yumuşak doku kemiğin büyümesini sağlar. Bu yumuşak plak dokusu ağır sporlar tarafından bastırılırsa büyüyemez. Kemikler kısa kalır ve boy da kısa olur.
Doğru yapılırsa, bu spor gelişmek için harika bir yoldur, ancak yanlış yapıldığında olumsuz yan etkileri olabilir. Normal olan ağırlıklardan bahsetmiyoruz, ancak boyun kısa kalmaması için çok çalışmamız gerekiyor.
Vücut geliştirmenin boyu kısaltıp kısaltmadığı hakkında daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Ayrıca Oku:
Aletli pilatesin faydaları vücut için özellikle güçlü olabilir. Aletli pilates aynı zamanda reformer pilates olarak…
Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan futbolun getirdiği heyecanın büyüsüne kapılmış durumda. Farklı hareketler spora…
Spor, hayatımızı düzene sokmak, sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmek için hayatımıza dahil edebileceğimiz en…
Sporcu oldukları için beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekir. Sporcuların öğünlerindeki ana malzemeler protein ve sağlıklı…
Spora yeni başlayan kişiler öncelikle beklentilerini tanımlamalıdır. Spor birçok nedenden dolayı yapılabilir. Profesyonel olmak, sıkı…
Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin iyi bir kombinasyon olduğunu muhtemelen zaten biliyorsunuzdur. Sadece spor yaparak…